Søndag 16. august 11.00-16.00
Sted

Moss by- og industrimuseum

Arven fra 1913 – en fotoutstilling

Vil du bli med på en tidsreise? Ta en rusletur i gamle Moss? Denne utstillingen har sitt utgangspunkt i en unik samling av over 200 glassplatenegativer fra fotograf Gustaf Lindman. Av disse har vi valgt ut 37 bilder som viser bredden i samlingen. Alle er bilder av bygårder, butikkfasader eller bolighus, og på nesten alle motivene står mennesker oppstilt utenfor.

Og det er menneskene som gjør bildene så spennende. Fotografen har instruert de som trolig er beboere, butikkinnehavere, ekspeditører, håndverkere og andre til å stille seg opp, utenfor på trappen og i flere av vinduene. Med sitt gode blikk for detaljer evnet Lindman å formidle verdifull kulturhistorie. Bilder av butikkvinduer som bugner av varer og hestekjerrer på brolagte gater fører oss tilbake til en helt annen tid og et helt annet Moss.

Hvorfor ble bygningene fotografert?
Etter nitide studier av motivene i bildene og samtidas aviser og adressekalendere har vi tidfestet motivene til rundt 1913. Hvorfor ble bygningene fotografert? Vi har ikke det fulle svaret, men flere av bildene stammer trolig fra et kommunalt oppdrag dette året.

En by i endring
I årene før første verdenskrig var det stor byggevirksomhet i Moss. Gatepartier i sentrum skulle endres, og gamle bygninger skulle rives. I en slik fornyelsesprosess kunne byens politikere lett ha glemt betydningen av det som kanskje ville bli borte. Men i april 1913 vedtok Moss formannskap at deler av byen måtte fotograferes med tanke på etterkommerne – og med tanke på et framtidig bymuseum

Åpent 20.juni – 16.august torsdag-søndag kl.11-16

Mer informasjon finner du her! 

Billetter på stedet
Arrangør

Moss by- og industrimuseum

trine.gjosund@ostfoldmuseene.no