Endelig får Moss sin første flytende badstue

 

De nye mossingene Andreas Reijers og Martin Lundberg ønsker å lage en hyllest til Moss gamle kurbad med en nybygget kurbadstue.

 I 2014 fikk Oslo sin første flytende badstue og oppmerksomheten har vært enorm både nasjonalt og internasjonalt. Nå vil Martin Lundberg, som var en av iniativtakerne bak prosjektet i Oslo, gjøre det samme i Moss. Sammen med Andreas Reijers ønsker han å bygge en flytende, vedfyrt badstue som kan romme 10-14 personer. Badstuen er inspirert av kaldbryggehusene i Sverige, badeflåtene i Oslo og det gamle kurbadet som tidligere lå i Moss. – Dette blir en hyllest til det gamle kurbadet og dets historie i Moss, sier Andreas. De to svenskene er så opptatt av badstuebading at de nå ønsker at alle skal få muligheten til å oppleve en varm badstue og et kaldt bad.

Viktig med miljø og bærekraft

Akkurat hvor badstuen skal ligge er ennå ikke bestemt, men Andreas og Martin holder på å kartlegge aktuelle områder. De er også åpne for forslag fra mossingene. – Det kan godt hende at badstuen kan taues mellem for eksempel fire ulike steder slik at man bytter plass ved de ulike årstidene, sier Martin. Kurbadstuen skal bygges av gjenvunnet materiale fra nærområdet noe som i følge Andreas og Martin vi gjøre dem mer kreative i å finne løsninger. – Alt materiale som ikke brukes til vanlig er et tap for samfunnet, sier Andreas og håper at mossingene vil donere bort byggmateriale til prosjektet. – Vi er interessert i alt materiale av tre, legger han til.

Inviterer folk til å bidra

Kurbadstuen har fått støtte av Moss2020 og iniativtakerne søker også etter sponsorer som ønsker å delta i prosjektet. I tillegg har alle interesserte mulighet til å bidra direkte og delta i prosjektet som frivillig, donere materialer eller bli med i folkefinansieringen av badstuen. Folkefinansieringen går ut på at man kan donere et selvvalgt beløp til prosjektet. Dersom alt går etter planen kan badstuen tas i bruk allerede på nyåret i 2020.

Lang tradisjon med kurbad i Moss

I boka Kurbadet av Karin Behn Skjævestad står det at Moss Søbadindretning åpnet den 17. juni,1835 og var det første badet som åpnet i  Oslofjorden. Moss var et ideelt sted for kurbadet, dels på grunn av sin plassering i Værlebukta og nærhet til hovedstaden. Værlebukta var godt beskyttet mot vær og vind i forskjellige retninger og hadde et veldig godt saltinnhold. Kurbadet var et staselig hus bygd av lokale håndtverkere og var høyt verdsatt mot slutten av 1800-tallet da selveste Kong Oskar kom på besøk.

 

Her kan du bidra med folkefinansiering.

 

  • Ønsker du å bidra kan du ta kontakt med post@mosskurbadstue.no
    Sjekk også ut nettsiden: mosskurbadstue.no