Lørdag 8. august 05:00
Sted

Nesparken, Verket, Møllebyen, Sentrum, med mer

Jubileumsuke 8.-16. august

- Klart det blir fest! sier prosjektleder Trygve G. Nordby i Moss2020. Han inviterer alle mossinger til å sette av jubileumsuka i kalenderen.

Selv om koronaviruset satte en stopper for noen av de planlagte aktivitetene som skulle gjennomføres i jubileumsåret henger ikke Trygve med geipen for det. – Flere tusen mennesker har allerede fått med seg konserter, utstillinger og andre jubileumsarrangement, sier han og legger til at Moss2020 i over ett år har arrangert historieforedrag sammen med bymuseet og Moss avis. – Vi har hatt fakkeltog, felles nyttårsfeiring, fanfarer, teater og mye mer, sier han. – Noen av de større konsertene og arrangementene må utsettes til 2021. Vi ser også at noen få arrangement må avlyses. Men, det viktigste er at vi både har gjennomført og fortsatt skal gjennomføre mange arrangementer i jubileumsåret, sier han.

Nordby trekker spesielt fram jubileumsuka 8-16. august som starter med soloppgangskonsert med Trygve Skaug. – De som vil oppleve en magisk konsert i Nesparken må skynde seg, sier han og legger til at det av smittevernhensyn kun er åpnet opp for 200 publikummere. I tillegg inviterer Moss2020 til piknik i parken i herskapelige omgivelser på Torderød gård. – Her oppfordrer vi alle til å kle seg opp for anledningen. Du trenger ikke å kle deg ut, men ta på litt ekstra pent tøy, sier Trygve.

 

Bursdagsfesten 10. august

Selve bursdagsfesten på 300-årsdagen 10. august vil få en litt annerledes utforming enn det som var planlagt, men Trygve tror at løsningen som er valgt kommer til å bli flott og minnerik. – Vi lager en tv-sending fra studio og arrangerer festen parallelt på ulike steder i kommunen, blant annet på Bygdetunet, i Torderødparken, og i Nesparken.

I tillegg kan folk følge med fra stuene sine eller utesteder som overfører programmet på TV-skjermer. I forkant av feiringen legger vi ut en bursdagsmedley som folk kan øve seg på også tar vi en allsang under tv-sendingen, lover Trygve. Han kan ikke ennå røpe hele programmet for sendingen, men lover at det blir både humor og musikk.

 

Fredstale med Moddi og Faten

Årets fredstale holdes digitalt av artisten Moddi og NRK programlederen Faten. Sendingen kan sees på Facebook-siden til Moss2020. Moddi er musiker, aktivist og forfatter fra Senja. Han har gitt ut til sammen fem album og er kjent for sitt sterke samfunnsengasjement med blant annet prosjektet «Unsongs» der han løftet frem forbudte sanger. Link: http://www.unsongs.com/

Faten Mahdi al-Hussaini trådte for alvor inn i norsk offentlighet da hun deltok på en demonstrasjon mot den Islamske Stat (IS) utenfor Stortinget 25. august 2014. – Jeg føler at kampen mot ekstremisme er den viktigste kampen for menneskerettigheter i dag, sier hun. Faten er født i Kerbala i Irak, i 1994. Hun har bodd hele sitt liv i Oslo og er aktiv i kampen mot ekstremisme og radikalisering av ungdom.

-Vi valgte Moddi og Faten til å holde fredstalen fordi de begge har plassert sitt engasjement midt i det Christian Frederik-dagene handler om, nemlig fred, frihet og demokrati, sier Trygve.

 

Premiere på en unik kinofilm

I et helt år har mosseungdom fra 13-18 år filmet sin egen hverdag i en typisk norsk småby. Gjennom ungdommenes egne, ærlige og usensurerte opptak får vi bli med inn bak stengte dører og får innblikk i hvordan livet kan være både vanskelig og sårbart, men også fullt av fjas og glede. Resultatet av dette har blitt til kinofilmen «Uten filter» som har premiere under jubileumsuka. – Dette er et fantastisk innblikk i ungdommenes hverdag og jeg anbefaler alle om å se denne på kino i august, sier Trygve. Det er Moss2020 som har tatt initiativ til, og finansiert filmen.

 

Tar smittevern på alvor

Moss2020 tar smittevern på alvor. – Vi har innført en rekke tiltak og følger selvfølgelig retningslinjene til Folkehelseinstituttet under alle arrangementene, sier Trygve. – I tillegg har vi hatt et møte med kommuneoverlegen for å sikre at arrangementene gjennomføres på riktig måte. – Vi ber alle om å sette seg inn i smittevernreglene før de møter opp på arrangementene og de som føler seg litt pjuske må holde seg hjemme, sier Trygve.

 

Billetter på nett
Arrangør

Moss2020

moss2020@moss.kommune.no