Fredag 21. august 12:00 – 15:00
Sted

Torderød gård

Jubileumsutstilling og åpent hus på Torderød

Torderød gård holder åpent hus, der du også kan se jubileumsutstillingen «Fanfare!» av tekstilkunstner Lise Skjåk Bræk og
billedkunstner Anne Langsholt Apaydinli.

Torderød gård holder åpent for publikum følgende tider i perioden  20. juni – 30. august, med unntak av 7., 8. og 14. august:

Fredager kl. 12 – 15
Lørdager og søndager kl. 15 – 17

På grunn av smittevernhensyn, er det begrenset hvor mange som kan være inne i bygningen samtidig. Det kan derfor i perioder oppstå kø ved inngangen. Vi ber om forståelse for dette.

 

Kunstnerne som stiller ut:

LISE SKJÅK BRÆK.

Født i Oslo i 1941, og hatt sin oppvekst i Ålesund.
Utdannelse fra Statens Håndverk og Kunstindustriskole i Oslo, studier i England og Italia.
Bor i Trondheim og har drevet eget atelier som tekstilkunstner og designer siden 1970.
Hun har laget store haute couture-visninger og utstillinger for visninger i TV og i museer.

Hun har kledd opp mesteparten av store norske bedrifter på 1980- og -90 tallet, som Posten, Tollvesenet, NSB, Ringnes, og mange flere. Storhoteller som SAS i Oslo, mange i Rica-kjeden, Britannia og Royal Garden hoteller i Trondheim og mange andre. Colour-line og flyselskaper og ikke minst OL i Albertville og Barcelona, og for Lillehammer i 1994.

Hun ble etter hvert opptatt av norske kulturtradisjoner og mønsterbruk og laget flere utstillinger preget av det. Strikkekolleksjonene hennes Budalshjerte og Selbu er eksempler på dette. Likeledes kolleksjoner i skinn.

Hun har vært veldig opptatt av klær som uttrykksmiddel og språk og har skrevet tre bøker hvorav den siste «Klær som språk» behandler dette temaet. Hun har hatt utstillinger over hele landet i gallerier og i Kunstindustrimuseer, og også så originale steder som å innta hele lobbyen på Grand hotell i Oslo.

Hun har for øvrig hatt utstillinger i museer og gallerier i Norden, og i 2017 i USA sammen med billedkunstner Anne Langsholt Apaydinli i Minneapolis.

Interessen for den norske kulturarven i bunader og mønster førte til arbeidet med festdraktene som hun nok er mest kjent for i dag, men den interessen har preget andre ting enn klær. Sengetøy for Høye, serviser og glass, sekker og bagger, og produktdesign for store byjubileer i Norge de siste 15 år, som Oslo 1000 år,  Ålesund, Hamar og Trondheim i 1997.

Hun har også arbeidet med kirketekstil gjennom hele sin karriere – mange kirker etter hvert. Noen med enkeltstående antrekk som to messehakler med stolaer til Nidarosdomen og den store kåpen til primas i den norske kirke, Helga Byfugelien, i 2018, i samarbeid med Astrid Reppe. Andre kirker har fått fullt utstyr med messehakler stolaer, antependier og prekestolskleder. I dag er det den vakre 1700-talls kirken i Klæbu som får fullt utstyr som skal innvies i oktober.

I 2019 fikk hun Trondheim bys kulturpris for sitt allsidige virke.

Utstillingen vi får hit til Torderød har hun arbeidet med i to år, og mange av draktene er farge- og mønstermessig preget av 1700 tallet for å hylle huset og tiden.

Draktene er for salg, men kan bestilles i en kopi tilpasset kunden. «En drakt for livet», som bunaden, med røtter i det norske, – men alle tider har sitt uttrykk, og dette er Lises dikting på det norske, men skapt for vår tid,  og kanskje for mange som ikke har en sterk tilknytning til et bestemt steds bunadtradisjon.

En personlig festdrakt.

 

ANNE LANGSHOLT APAYDINLI

Hun er født i Sarpsborg. Familien flyttet til USA da Anne var 3 år, og hun har hatt sin oppvekst  i USA og bodd der i 46 år.
Anne tok sin kunstutdannelse i Statene, og har hatt sine  studier ved Rock Valley College.
Anne L. A . har opp gjennom oppveksten beholdt kontakten med Norge, gjennom brev og besøk, og følt en sterk tilknytning til Norge, og  hun har alltid vært veldig opptatt av sine norske røtter.

Etter 46 år i USA vendte hun tilbake til Østfold, og bor nå i Kallerødveien i nærheten av Manstad her i Østfold,  sammen med sin mann, billedkunstneren Odd Skullerud. De bor idyllisk til på en herlig eiendom,   som består av et tun med eldre tømmerbygninger,  hvor de begge har sine atelier.

Den første jobben Anne fikk da hun kom tilbake til Norge for godt,  var på Norsk Folkemuseum.  Det ble en eventyrlig opplevelse for henne, etter hvert som hun stiftet bekjentskap med norsk folkekunst der, –  og hun  ble helt bergtatt av det hun ble kjent med . Alt det vakre folkemuseet rommet av norske husflidstradisjoner  – gjennom gamle  folkedrakter,  vakre broderier, rosemaling, treskurd og sølvarbeider,  åpnet en ny verden for henne.

Dette endret mye i  Annes hode og kunsten hun formidlet.

Alt det forannevnte – alle opplevelsene og inntrykkene fra Folkemuseet, og alle tankene rundt oppdagelsene der,  finner vi i bildene hennes.

Anne L. Apaydinlis motiver er fargerike og fabulerende , i en helt egen stil.

Hvert bilde setter i gang tankevirksomheten til den som betrakter maleriene hennes. Temaene handler om livet – ofte sett med kvinneøyne. Det ligger mange vakre  tanker og stemninger bak hvert bilde. Anne bruker  fragmenter og symbolikk fra norsk folklore i bildene sine.

Anne  L. Apaydinli maler i olje og akryl,  – i en vidunderlig verden av farger.

Lise Skjåk Bræk og Anne Langsholt Apaydinli har hatt 15 utstillinger sammen, – disse to damene utfyller hverandre på en usedvanlig vakker måte.

 

Ingen billetter
Arrangør

Moss2020

moss2020@moss.kommune.no