Morsa 1833 sponser jubileet

Venneforeningen brenner for byhistorien, og mener det er viktig å bidra når Moss fyller 300 år.

 Et jubileum er jo en fest. Det er flott at Morsa 1833 får en plass ved en så stor anledning, sier prosjektleder for Moss2020, sier Trygve G. Nordby. Nok en samarbeidsavtale er dermed på plass for å styrke jubileumsbudsjettet og involvere mange ulike aktører i  300-årsjubileet som skal feires til året. Morsa 1833 blir bronsesponsor og bidrar økonomisk til fellesskapet og festen.  Vi vil ta vare på byhistorien og jobbe for bedre kunnskap om Moss sin historie. Det gjelder både den generelle historien, industrihistorien og spesielt brennerihistorien. For oss er dette en utmerket måte å komme i kontakt med folk, sier Jørn Ramberg, president i Morsa 1833.

Morsa er elva som ga byen navn, vassdraget som ga opphav til industrieventyret, og en viktig livnærende vannvei i Moss. Foreningen er opptatt av historien, og arrangerer blant annet vandringer – ikke minst den tradisjonsrike Morsavandringen den første lørdagen i juni hvert år.

I toppåret 1851 var det hele 14 brennerier i Moss, som produserte til sammen 2,4 millioner liter sprit. Trondheim har lengre tradisjon med spritproduksjon, men i 30 år midt på 1800-tallet var Moss størst i landet. En tredjedel av all sprit i Norge ble brent i Moss, og på det meste sysselsatte brenneriene i Moss 170 personer. Det var en stor del av byens rundt 3000 innbyggere på den tiden som livnærte med jobb et brenneri. Foreningen har også utgitt en bok som dokumenterer denne historien. Når Moss fyller 300 år i 2020 vil Morsa 1833 ha utviklet en jubileumsakevitt, et kvalitetsprodukt som da vil ha ligget ca. 10 år på fat– virkelig en akevitt utenom det vanlige