Nå får Moss eget stupetårn

 

 Det er ikke lenger bare Hamar som kan skilte med et eget stupetårn. Snart kan du hoppe fra ti-meteren i Rabben folkepark. 

Jubileumskomiteen for Moss2020 gikk fredag enstemmig inn for prosjektet FLYT av Rintala Eggertsson Arkitekter. – Installasjonen fyller alle kriterier for valg av kunstprosjekt på Rabben som spesifisert i konkurranseprogrammet, sier Thale Fastvold, Kunstkonsulent og kunstutvalgets leder.

Gave fra Sparebankstiftelsen DNB

Installasjonen på Rabben i Moss er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB og skal være rettet mot barn og unge.  Kunstinstallasjonen skal avdukes under feiring av 300-åsjubileet for Moss by i august 2020. Det var de tre kunstnergruppene Rintala Eggertsson arkitekter, Haugen Zohar arkitekter og Jan Freuchen & Jonas Major arkitekt som ble invitert inn i en lukket konkurranse tidligere i år. – Vi er kjempestolte og glade for å vinne denne konkurransen, sier Dagur Eggertsson og Vibeke Jenssen i Rintala Eggertsson Arkitekter. – Det har vært en veldig interessant og spennende oppgave å arbeide med, vi har fått kjennskap til byen Moss, lært om dens rike historie og ikke minst blitt imponert over alt som skjer i byen i dag. Vi har sterk tro på at kunst og arkitektur kan gi områder som dette identitet og håper og tror at prosjektet vårt kan gi tomta en sterk og positiv identitet.

Tydeligere identitet som havneby

I kunstutvalgets innstilling står det at «FLYT i tillegg til å fylle alle kriteriene vil føre til et løft av området, men vil også støtte byutviklingen og Moss’ intensjon om å ha en tydeligere identitet som havneby i nær kontakt med fjorden. Prosjektet vil binde hele parkområdet sammen, og konvensjonsaksen vil bli tydeligere definert ved hjelp av dette forslaget. FLYT er både et vakkert prosjekt som går tydelig i dialog med landskapet og det er bruksvennlig med flere nye aktiviteter som vil være til gode for både Moss’ beboere og besøkende, i alle aldersgrupper. – Kunstutvalget mener FLYT er en fantastisk ivaretagelse av den sjenerøse gaven fra Sparebankstiftelsen DNB og innstiller Rintala Eggertsson Arkitekter til vinnere av konkurransen om kunstprosjekt på Rabben, sier Thale Fastvold.

Kunstutvalget består av: Thale Fastvold, Kunstkonsulent og kunstutvalgets leder, Hanne Tollerud, Ordfører, leder jubileumskomiteen, Trygve Nordby, Prosjektleder byjubileet 2020, Berit Kolden, Byantikvar, Eva Talberg, Höegh Eiendom AS, Torunn Årset, Kommunalsjef, teknisk og Silje Hobbel, Kommunalsjef kultur, aktivitet og inkludering

Folkeparken Rabben ligger på nordsida av Mosseelvas avløp og var tidligere en del av industriområdet i Moss. 

Under kan du se de andre forslagene:

 

TRE, METALL, PLAST

Marit Haugen i Haugen Zohar Arkitekter presenterte to forslag der bærekraft og det å gå fra industri til attraksjon var to fellesnevnere; Ett av forslagene var med sitteskulpturer i resirkulert havplast der arkitektene ønsket å ta i bruk resirkulert avfall fra havet for å støpe deler av skulpturene, et materiale som ikke vil etterlate seg co2 avtrykk.

TÅKE

Det andre forslaget var en skulptur som skal produsere tåke. Installasjonen refererer til industrien i Moss og vil omdanne sjøvann til tåke

ARKADIA

Jonas Høgli Major presenterte forslaget Arkadia, som er en labyrintformet rutenett som markerer overgangen mellom innsiden av Rabben og vannet. Kunstinstallasjonen spiller på det greske mytiske landskapet og skal bygges i massivt tre. Ved hjelp av kasser på toppen av installasjonen ønsker kunstnerne å legge til rette for å reetablere en slags villmark på Rabben som kan vokse opp på sikt. Selve veggene lages i pigmentert betong som er en betong tilsatt ulike fargepigmenter.