Nytt kunstverk langs jubileumsstien

 

Kunstverket «Fjæring» er kronen på verket for den nye jubileumsstien langs Mosseelva.

«Fjæring» er laget av Mosse-kunstneren Trude Johansen og er en del av gaven fra Moss kommune i forbindelse med byens 300-årsjubileum. Kunstverket består av fem trekonstruksjoner som forestiller fjær. Kunstverket er festet på fjellveggen langs turstien og kan nå sees fra jubileumsstien som går fra Verket og til Mossehallen.

Selv om kunstverket nå er ferdig må den høytidelige åpningen utsettes til våren når smittetrykket forhåpentligvis er mindre. – Vi gleder oss stort over denne gaven til byen, sier kultursjef Daniella van Dijk-Wennberg. Hun har deltatt i kunstnerkomitéen sammen med blant annet Østfold kunstsenter. – Trude Johansen er en allsidig kunstner med et variert og spennende formspråk. Kunstnerkomiteen ønsket en tredimensjonal løsning for veggen der den rike historien av Moss skulle bli inkludert. Kunstneren har løst oppdraget på en overraskende og humoristisk måte, sier Dijk-Wennberg.

Kunstneren har latt seg fascinere av kråka i utformingen av kunstverket. – I den billedlige betydningen av Fjæring, er det materialene etter kråka som står tilbake med fjærene, sier kunstneren Trude Johansen. – Denne fuglen er en joker, den er både triviell og mystifisert. Den finnes levende i hverdagen din, i gata, på hustaket, i trærne, i byparken. Det er noe raust over den, en invitasjon mot at reglene kan diskuteres, at byens stemmer blir hørt. Jeg liker også at hele historien om kråka er en myte, at man byttet ut de noble og pietistiske duene med den dualistiske og vulgære fuglen, sier hun.

Kunstnerkomitéen har bestått av:
Østfold Kunstsenter: Putte H. Dahl, Moss Kommune: Trine Syvertsen og Daniella van Dijk-Wennberg

Les mer om kunstneren her!