Slik kan Rabben folkepark bli seende ut

Sparebankstiftelsen DNB delte i 2018 ut en gave på fem millioner kroner som er øremerket en installasjon for barn og unge i Rabben folkepark. Nå kan de fire forslagene sees på Bylab i gågata.

 

Det er de tre kunstnerne/arkitektkontorene Rintala Eggertsson arkitekter, Haugen Zohar arkitekter og Jan Freuchen & Jonas Major arkitekt som har levert forslag til konkurransen. Torsdag presenterte de prosjektene for et kunstutvalg bestående av ordfører Hanne Tollerud,  Trygve G. Nordby, prosjektleder for Moss2020, Torunn Årset, kommunalsjef i Moss kommune, Silje Hobbel, kommunalsjef i Moss kommune, Eva Talberg fra Hôeg eiendom, Berit Kolden, byantikvar og Thale Fastvold, kunstnerisk konsulent og kunstutvalgets leder. Kunstutvalget vil komme med en anbefaling til Jubileumskomiteen og vinnerforslaget lanseres 3.mai. 

 

TRE, METALL, PLAST


Det var fire ulike kunstprosjekter som ble presentert for kunstutvalget. Marit Haugen i Haugen Zohar Arkitekter presenterte to forslag der bærekraft og det å gå fra industri til attraksjon var to fellesnevnere; Ett av forslagene var med sitteskulpturer i resirkulert havplast der arkitektene ønsket å ta i bruk resirkulert avfall fra havet for å støpe deler av skulpturene, et materiale som ikke vil etterlate seg co2 avtrykk.

TÅKE

Det andre forslaget var en skulptur som skal produsere tåke. Installasjonen refererer til industrien i Moss og vil omdanne sjøvann til tåke.

FLYT

Vibeke Jensen og Dagur Eggertsson ved Rintala Eggertsson arkitekter presenterte et forslag om å bygge et stupetårn på bryggen utenfor Rabben. Med dette ønsket arkitektene å jobbe med forbindelsen mellom land og sjø og redefinere disse grensene. Tårnet og de tilhørende bryggene skal i følge forslaget inneholde både et stupetårn, en badstue og plass til å sole seg. Dersom juryen går for forslaget blir det et landemerke på om lag 14,5 meter. På toppen vil det bygges en lysinstallasjon. 

 

ARKADIA

 

Jonas Høgli Major presenterte forslaget Arkadia, som er en labyrintformet rutenett som markerer overgangen mellom innsiden av Rabben og vannet. Kunstinstallasjonen spiller på det greske mytiske landskapet og skal bygges i massivt tre. Ved hjelp av kasser på toppen av installasjonen ønsker kunstnerne å legge til rette for å reetablere en slags villmark på Rabben som kan vokse opp på sikt. Selve veggene lages i pigmentert betong som er en betong tilsatt ulike fargepigmenter. 

 

Forslagene er utstilt på Bylab frem til 3.mai.