Søker ungdommer med sterke meninger

 

For første gang i historien samles ungdom mellom 13 og 24 år fra de syv største organisasjonene i Norge for å sette søkelys på utfordringer knyttet til menneskerettigheter, klima og miljø. Nå søker det etter deltakere.

Inspire Change er et unikt samarbeid mellom Natur og Ungdom, Greenpeace, Spire, Changemaker, Press, Røde Kors Ungdom og Amnesty International Norge. Prosjektet skal finne frem til syv ungdommer med spennende ideer, tanker, engasjement for samfunnet og meninger de vil formidle. – Målet med Inspire Change er å gi engasjerte ungdommer kompetanse til å utvikle og fremme ideer for hvordan verden skal bli et bedre sted, sier Frank Conde Tangberg i Amnesty. – Dette er ungdommer med mye på hjertet og Inspire Change er en helt ny plattform hvor de kan nå ut og overbevise, sier han.

«Alle organisasjonene bak Inspire Change tror på ungdommenes kapasitet
til å endre samfunnet. Derfor går vi sammen for å bygge flere unge sterke
stemmer som kan skape en bedre verden. »

Ungdom er ikke bare morgendagens ledere, de er også dagens ledere. Malala har fra ung alder kjempet for utdanning for jenter i Pakistan. Joshua Wong utfordrer myndighetene i Hong Kong og Kina for å få demokrati. «Skamløs-jentene» ble en stemme for alle som opplever negativ sosial kontroll, og Greta Thunberg har blitt en frontfigur for en ung og global klimabevegelse. – De er alle profilerte ungdommer som reiser seg når verden går i feil retning, og de er villig til å ofre mye for å skape endringer, sier Frank Conde Tangberg.

Griper selve kjernen i CF-dagene

Ungdommene skal presentere sine tanker og meninger gjennom i ti minutters foredrag, uten bruk av manus og med sterke og tydelige budskap. Alt dette skal filmes og distribueres ut på flere sendeflater for å inspirere og rekruttere enda flere ungdommer. – Inspire Change griper tak i selve nerven til Christian Frederik-dagene, sier programansvarlig Håkon Sæther i Moss2020. –  Det handler om å forvalte en historisk arv, og gjøre den relevant for folk flest. De historiske hendelsene fra 1814, der Moss ble midtpunktet i en periode, var europeisk storpolitikk. Det var krig, og maktkamp mellom nasjoner. Men vi kan trekke lærdom fra forhandlingene i Moss, som er relevante for hver enkelt av oss i hverdagen. Ungdommene bringer sine tanker og ideer til Christian Frederik-dagene om fred, frihet og demokrati. Det er nye, unge stemmer som kommer frem med sine ideer og tanker, de setter agendaen. Nettopp derfor er dette et viktig prosjekt, avslutter han.

Hvem kan delta?

Ungdom mellom 13 og 24 år fra hele Norge kan delta. Du bør være engasjert i en eller flere saker og ha lyst til å være med på å skape en bedre verden.

Hvor kan du søke:

Du kan søke hos en av partene i prosjektet: Amnesty, Changemaker, Greenpeace, Natur og Ungdom, Press – Redd Barna, Røde Kors Ungdom og Spire.

Hver organisasjon vurderer søknadene som sendes inn. De blir så sendt til en arbeidsgruppe som ser på programmet i sin helhet. Det er organisasjonen som mottar søknaden som tar den endelige beslutningen om hvilken kandidat de ønsker å velge ut. For deltakerne skjer mye av det viktigste ved «Inspire Change» i forkant av arrangementet. Som deltaker vil du få kompetanse til å delta i det offentlige ordskiftet gjennom førsteklasses kommunikasjonstrening.

Dette er en arena der du blir hørt og tatt på alvor, og derfor vil du få hjelp til å utvikle budskapet ditt av «coachene» som står bak TEDxOslo.

Hva blir du med på som deltaker?

Alle som blir valgt ut vil måtte forplikte seg til å gjennomgå den nødvendige treningen for å utvikle budskapet, manuset og presentasjonen. Blir du en av de heldige deltakerne skal du gjennomgå denne treningen sammen med seks andre ungdommer og «coachene» vil følge dere opp kollektivt og individuelt. Til slutt vil du stå på en stor teaterscene og fremføre ideene dine for et engasjert publikum.

Håkon Sæther, Moss2020 på tlf: 901 80 026